Yale Center for British Art
Creator:
Sir John Vanbrugh, 1664–1726, British

Title:
Kings Weston, Bristol: Basement Plan
Date:
ca. 1710
Medium:
Pen and brown ink with graphite on medium, slightly textured, white wove paper to a scale of 1/8 inch to 1 foot
Dimensions:
Sheet: 14 5/8 x 18 9/16 inches (37.1 x 47.1 cm)
Inscription(s)/Marks/Lettering:
Inscribed in pen and brown ink, upper center: "28.6"; in pen and brown ink, lower right: "3.6 | door"; inscribed on verso in pen and brown ink, center left:"13" and "8"; and dimensions given in pen and brown ink
Credit Line:
Yale Center for British Art, Paul Mellon Collection
Copyright Status:
Public Domain
Accession Number:
B1977.14.1235
Classification:
Drawing & Watercolors-Architectural
Collection:
Prints and Drawings
Subject Terms:
floor plans | Palladian | Baroque | basement | country house | architectural subject
Associated Places:
Bristol
Currently On View:
Not on view
Curatorial Comment:
This is part of a set of John Vanbrugh drawings for Kings Weston at the Yale Center for British Art (B1977.14.1235–39). Kings Weston was one of Vanbrugh’s smaller commissions but also one of his finest. The house was built at the peak of the architect’s career, as he was completing Blenheim Palace and Castle Howard. Edward Southwell, a moderate Tory and chief secretary to the lord lieutenant of Ireland, commissioned the design in 1710 to replace the existing sixteenth-century house. Built on a hillside overlooking the Bristol Channel, Kings Weston has a compact plan and a roofline characteristic of Vanbrugh’s style. The exterior has a monumental simplicity, with a restrained decorative scheme that is punctuated by a bold portico of Corinthian pilasters and a whimsical arcaded chimney stack. Inside, the house circulates around the central stairwell. Plans and an elevation of the building were published in Colen Campbell’s first volume of Vitruvius Britannicus (1715). The house was altered by Robert Mylne from 1763. The building sits on a slight slope so that the basement is more exposed to the west, and this plan shows the groin-vaulted basement, accessed by two secondary staircases. Alterations in pencil show partitions added to rooms in the southeast and northwest corners. Curiously, the verso of the sheet has rough floor plans for a small villa with four rooms on the ground floor and two overhead, the front and rear having projecting center bays. The building is unidentified. Another rough plan on the verso shows a canted wall surrounding a window or door, with a bead molding at the corners.
Link:
https://collections.britishart.yale.edu/catalog/tms:13705