<< YCBA Home Yale Center for British Art Yale Center for British Art << YCBA Home

YCBA Collections Search

 
Creator:
George Stanley Repton, 1786–1858, British
John Nash, 1752–1835, British
Title:

Argyll Concert Rooms, Regent Street, London: Elevation

Date:
ca. 1819
Medium:
Watercolor, pen and brown ink, and graphite on medium, slightly textured, cream wove paper
Dimensions:
Sheet: 8 3/4 x 14in. (22.2 x 35.6cm) and Sheet: 8 3/4 × 14 inches (22.2 × 35.6 cm)
Inscription(s)/Marks/Lettering:

Inscribed on verso in graphite, upper center: "Argyle Rooms (see plate 40 in [...] | A Scholes | [...] | [...]"

Paul Mellon collector's mark

Credit Line:
Yale Center for British Art, Paul Mellon Collection
Copyright Status:
Public Domain
Accession Number:
B1975.2.369
Classification:
Drawing & Watercolors-Architectural
Collection:
Prints and Drawings
Subject Terms:
building | columns | concert | rooms
Access:
Accessible by request in the Study Room [Request]
Note: The Study Room is open to Yale ID holders by appointment. Please visit the Study Room page on our website for more details.
Link:
https://collections.britishart.yale.edu/catalog/tms:11193
Export:
XML

John Nash’s new Argyll Rooms, concert and assembly rooms, opened on Regent and Argyll Streets in 1820 as part of his development of London’s Regent Street. Occupying the corner of Regent and Argyll Streets, the building was designed by John Nash and erected as part of his Regency Street development. The Argyll Rooms contained an eight-hundred-seat concert hall, an assembly room, and a smaller concert room. For the duration of its tenure, the building served as the home of the Philharmonic Society, and it was a popular destination for concerts, masquerades, and balls. Major events in its history include the British premiere of Beethoven’s Ninth (Choral) Symphony in 1825, Felix Mendelssohn’s first London concert in 1829, and visits by Ludwig Spohr in 1820. The building was struck by fire in 1830 and was never rebuilt.

The elevation facing Regent Street is comprised of two distinct sections connected by an entrance bay. The five-bay building to the left has two stories of large windows set behind a screen of termini supporting a stone balcony. To the right, a semicircular corner is ornamented with unfluted Corinthian columns and a smooth dome. The curving corner successfully masks the irregular shape of the site. The building was erected from 1819 to 1820 following this design. n
Madeleine Helmer, 2014

If you have information about this object that may be of assistance please contact us.